Тазгодишното издание на Маратона на приятелството "Плевен" подарява български електрически велосипеди на победители. Шестото издание на състезанието ще се проведе на 19 май, неделя, и предлага още по-атрактивен и стимулиращ награден фонд.

Събитието, което се превърна в най-голямото и значимо състезание за региона, утвърди името си "Маратон на приятелството" като само през миналата година посрещна над 500 участници от 14 държави на три континента.

Тази година състезанието има специално предизвикателство, насочено към начинаещите бегачи -  "Моят първи маратон" и цели да насърчи повече хора да започнат да спортуват активно и да финишират успешно на маратонска дистанция (42.195 км), стимулирайки ги освен за лично удовлетворение и подарявайки два български електрически велосипеди с марката Eljoy.

Единият велосипед ще бъде за "нов" маратонец, а другият – за някой от останалите участници. За да се включат в томболата за специалните награди, начинаещите бегачи трябва да потвърдят при регистрация, че маратонът в Плевен е първи за тях. 

Друга новост тази година е поредният реверанс от страната на организаторите към посетителите на града. На  18 май (събота, денят преди маратона) участниците в събитието и техните семейства и приятели ще могат да посетят безплатно един от символите на град  Плевен – Панорамата.

И тази година Маратон "Плевен" има благотворителна кауза. Чрез събитието ще се събират средства за специална стипендия "Готови за успех", предназначена най-малко за един студент от града. Стипендията се дава за високи академични постижения на млад човек без един или двама родители, като подкрепата е за учебната 2019/2020 година. 

Маратон на приятелството "Плевен" се организира от "Eyes-Open", Спортен клуб "Бегач", Българската федерация по лека атлетика и Община Плевен и има изключително важно значение за региона на Северна България.