Маратон Стара Загора вече е с международен лиценз от IAAF и AIMS за дистанциите маратон и полумаратон. Добрата новина идва след одобрението от Световната атлетическа федерация и Асоциацията на средните и дълги шосейни бягания. Дебютното за града състезание ще се състои на 26-и юни и е част от първата за България верига маратони, учредена тази година под мотото „Бягането начин на живот“.

Старт/финалът е точно в 9.00 ч. на площада пред Община Стара Загора Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции ще бъдат отличени с медал за участие, като спомен от събитието. 

От площада маршрутът продължава на изток по бул.“Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул.„Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участните в големия маратон пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км. - 1 обиколка.

Всеки участник в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км, трябва да направи своята регистрация онлайн с краен срок до 15 юни 2016 в 23:59 ч. Няма да се допуска участник без попълнена регистрационна форма, като направена регистрация без заплатена такса не се счита за валидна. Срещу това състезателите в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км получават стартов номер с електронен чип за измерване на времето на пробяганото разтояние, медицинска помощ, възпоменателен подарък, осигуряване на гардероб за съхраняване на дрехите, освежителни и подкрепителни пунктове на всеки 5 км по трасето и на финала. Контролното време за класическия маратон е 5.30 ч., а за 21 км 3 ч.

Два дни преди състезанието пред Община Стара Загора ще бъде изграден Информационен пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера, който ще работи до 19 ч. В класическия маратон право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 1999 г. и преди).

Победителите в отделните дистанции и при мъжете, и при жените ще получат следните парични награди: за 42.195 км по 2500 евро и т.н. до осмо място, за 21 км по 750 € и за 10.5 км по 300 € и т.н. до шесто място. Наред с това са предвидени солидни бонуси и за медалистите при ветераните във всички дистанции. 

Организационния комитет набира доброволци, повече информация можете да намерите в сайта на събитието на http://www.marathonstarazagora.com, както и във Facebook на https://www.facebook.com/Marathon-Stara-Zagora-2016