Майката на 13-годишния Емил Кондев, който е с аутизъм, но въпреки това е отдаден на плуването и вече има зад гърба си първите си медали, сподели откровено с какви трудности се сблъскват със сина ѝ, както и говори за удовлетворението, което изпитват при пожънат успех.

Кондев бе отличен с приза „Воля за победа“ на церемонията за Най-добър млад спортист на България за 2018 година.

„Трудно е дотолкова, доколкото си приел, че детето ти има проблем. Когато приемеш, че е така, тогава някак си планът излиза сам по себе си – какво трябва да правиш, къде да се насочиш. Имаш по-спокойно виждане към детето си, прощаваш нежеланието и липсата на мотивация. Намираш методи как да го мотивираш. Трудно е, но когато успееш, удовлетворението е по-силно, отколкото ако детето е в норма“

„Той (Емил Кондев - бел.ред.) има два типа тренировки – рехабилитация и плуване. Едната е насочена към психологичните методи във водата, да може да имитира, да изпълнява команди, да те разбира. Първата тренировка е от упражнения и за развиване - и на тяло, и на мозък. А втората тренировка вечер си е с треньор“, каза още майката на малкия плувец.