Българинът Калоян Махлянов - Котоошу влезе в историята на сумото, след като спечели Големия летен турнир в Токио и стана първият европеец носител на Купата на Императора.

В среща от предпоследния, 14-и кръг Махлянов победи секиваке Ама и преждевременно си гарантира триумфа в надпреварата. Котоошу е недостижим на върха с 13 победи и само една загуба.

Българинът приложи техниката окуритаоши, поваляйки от отзад своя съперник, като успехът бе достатъчен за крайния успех в Големия летен турнир.

Двамата действащи велики шампиони Асашорю и Хакухо излизат на дохиото по-късно, но резултатът от тяхната среща е без значение за първото място.
Махлянов е първият сумист, който слага край на хегемонията на двамата йокодзуни, спечелили общо 28 турнира през последните близо пет години. Асашорю е с 22 титли, а Хакухо има шест.

Великите шампиони също постигнаха победи, но те са без значение за първото място. Асашорю надви Котомицуки и е с актив от 10 победи и 4 загуби, а Хакухо се справи с Кайо и е с актив от 10 победи и 3 загуби.

В последния 15-и кръг на турнира в неделя Котоошу ще срещне одзеки Чийотайкай. Пред българина остава единствено да спечели и званието йокодзуна - велик шампион, което се дава завинаги. През последните 300 години само 70 състезатели са били йокодзуна.