Ивет Лалова ще претърпи операция по изваждане на основния пирон на бедрената кост на десния крак, с който тя се състезава в последните три години.

Хирургическата интервенция ще бъде извършена на 16-и септември, вторник, в Атина от гръцкия професор Николау, който оперира Ивет преди три години.

Очаква се Лалова да се възстановява три седмици преди да поднови отново тренировки и да започне подготовка за следващата година.

Лалова получи тежка фрактура на десния крак над коляното при падане (след като пътят й бе препречен от друг лекоатлет) по време на загрявката за турнира Циклитирия на 14-и юни 2005-а година. Възпитаничката на треньора Константин Миланов бе оперирана и се възстановяваше дълго време преди да се завърне на пистата.

Още през септември 2005-а година й бяха свалени спомагателните пирони. Основният пирон по дължината на бедрената кост обаче остана. Лалова се състезава с него, както на Световното първенство в Осака през миналата година, така и на Олимпийските игри в Пекин. Сега след края на сезона е подходящ момент основният пирон, дълъг 38 см и тежащ 200 грама, както и прикрепващият пирон, да бъдат извадени.