Норвежецът Магнус Карлсен спечели Световната купа по шахмат за пръв път в кариерата си.

Във финала на турнира в Баку водачът в световната ранглиста надигра индийския вундеркинд Рамешбабу Прагнанандаа с 2,5:1,5 точки. В първите две партии по класически шахмат двамата гросмайстори направиха ремита, но в първата среща по ускорен шахмат 32-годишният Карлсен успя да запише победа с черните фигури на 47-мия ход. Веднага след това с белите той направи реми, което му бе напълно достатъчно, за да преодолее 18-годишния индиец.

В мача за третото място американецът Фабиано Каруана победи с 3:1 точки представителя на домакините от Азербайджан Ниджат Абасов, след като обърна срещата от изоставане от 0:1.

За победата си в турнира Карлсен, който е петкратен световен шампион в класическия шахмат, четирикратен световен шампион в ускорения шахмат и шесткратен световен шампион в блица и държи неизменно първото място в световната ранглиста на ФИДЕ от 2011 година насам, ще вземе 110 000 щатски долара от общия награден фонд от 1 834 000 милиона долара. Финалистът Прагнанандаа ще получи 80 000 долара, докато Каруана и  Абасов ще получат 60 и 50 хиляди долара съответно.