Организираната престъпност по света изпира умопомрачителни суми чрез залагания на резултати от спортни състезания. Това става ясно от изследване, проведено от Сорбоната в Париж съвместно с базирания в Катар Център за сигурност в спорта.

От данните на изследователите става ясно, че до 140 млрд. долара годишно се перат чрез залагания на всякакви видове спорт.

Освен това, проблемът за черното тото и корупцията е много по-мащабен, отколкото дори се подозира. Само за 2013 г. има съмнения за десетки хиляди случаи на уговорки в спортни събития, пише "Вашингтон Поуст" по материали от АП.

Изследването на Сорбоната и Центъра за сигурност в спорта е продължило повече от две години и в него са участвали 70 от водещите специалисти в тази област.

Те твърдят, че над 10% от мръсните пари на мафията по света се перат по този начин. Специалистите предлагат да се въведат по-строги мерки в борбата с черното тото и корупцията в спорта.

"Организираната престъпност краде душата на спорта. Трябва да я спасим, като изведем битката от терените и трибуните и я пренесем на улицата."

"Точно там, където се намират хората в сянка, които опорочават честното състезание и влияят върху изхода и резултатите от него", сподели Крис Ийтън, председател на Центъра за сигурност в спорта и бивш висш чиновник във ФИФА.