Датчанинът Мадс Педерсен от отбора на Лидл-Трек спечели осмия етап от Обиколката на Франция, който бе с дължи от 201 километра от Либурн до Лимож.

Етапът обаче най-вече ще се запомни с отпадането на Марк Кавендиш, който получи травма в дясното рамо при падане 60 километра преди финала и бе принуден да прекрати участието си. За 38-годишния британец това бе последно участие в Обиколката на Франция, в което той се опитваше да постигне рекордната си 35-а етапна победа в най-голямото колоездачно състезание.

Днешният ден трябваше да бъде една от възможностите за Кавендиш да достигне така желания успех предвид равниния профил на етапа. Той обаче не стигна до финала, а по-малко от шест километра преди края се случи ново падане, този път доста по-масово, при което поне десетина състезатели пострадаха.

В крайна сметка във финалните метри най-силен се оказа Педерсен, който пристигна в Лимож с време от 4 часа, 12 минути и 26 секунди. Датчанинът успя да се справи с конкуренцията на останалите специалисти в спринта, като най-близо до успеха бе Яспер Филипсен. Датският колоездач на Алпецин-Декьонинк обаче нямаше нужните сили в последните метри и стигна само до втората позиция, като така се размина с четвъртата си етапна победа от началото на състезанието. Трети остана друг белгиец - Ваут ван Аерт, от състава на Йъмбо-Висма.

Основната група също финишира с времето на победителя, като от намиращите се в челото изостана единствено Саймън Йейтс (Великобритания/Джайко), който бе един от пострадалите в падането във финалните километри.

С "жълтото трико" на лидер остава миналогодишният шампион Йонас Вингегор. Датчанинът, който кара за Йъмбо-Висма, има 25 секунди преднина пред словенеца Тадей Погачар (ОАЕ). Трети на 1:34 минути е австралиецът Джай Хиндли от Бора-Хансгрое. По-надолу следват испанецът Карлос Родригес Кано (Инеос) на 3:30 минути, както и братята близнаци Адам Йейтс (Великобритания/ОАЕ) и Саймън Йейтс на 3:40 и на 4:01 минути съответно.

В класирането за "зеленото трико" по точки при спринтьорите първи с 258 точки е Яспер Филипсен. Втори е французинът Брайън Кокар (Кофидис) със 149 точки, а трети е Мадс Педерсен със 143 точки.

При катерачите американецът Нелсън Паулес (Едюкейшън-ИйзиПоуст) запазва "белия екип на червени точки" с 36 точки, с осем повече от втория Феликс Гал от Австрия (AG2R).

В неделя е деветият етап от Обиколката на Франция, който се очертава като много сериозно предизвикателство за всички участници. Той е от Сен-Леонард-дьо-Нобла до Пю дьо Дом с дължина от 182,4 километра. Ще бъдат преминати четири категоризирани изкачвания, като последното от тях Пю дьо Дом е от висша категория - с дължина 13,3 километра при среден наклон 7,7 процента.