Мадрид и Токио са фаворитите да достигнат до финалното гласуване за домакинство на летните олимпийски игри през 2020 година, твърдят световните медии.

Според букмейкърските къщи най-нисък е коефициентът за Мадрид, много близо до испанската столица е Токио, а аутсайдер е Истанбул. Турският мегаполис се очаква да отпадне след първото гласуване.

Изборът за домакин на олимпийските игри през 2020 г. ще бъде направен в събота в Буенос Айрес на 125-ата асамблея на МОК.

Мадрид е с най-малък бюджет - едва милиард и 900 милиона долара и ще разчита почти изцяло на вече готова инфраструктура. Според докладите испанската столица би предложила най-компактната и добра като транспорт олимпиада, докато минусът на тази кандидатура е тежката икономическа ситуация в страната, която в момента е с 27% безработица.

Токио получи най-висока техническа оценка в последния доклад, според който тази кандидатура обединява и сплотява японците, особено на фона на трагедията, причинена от цунамито преди 2 години. Черна точка за азиатците, обаче, са предложените 3 стари съоръжения за джудо, тенис на маса и бокс, които са строени за игрите през 1964-та.

Козът на турския мегаполис е огромният бюджет, който е предвиден при получаване на домакинството - близо 17 милиарда евро. До този момент забележките по тази кандидатура са притеснения относно инфраструктурата и тежкия трафик в града.