За пети път София ще бъде домакин на международния супертурнир по шахмат „М-Тел Мастърс”. Състезанието ще се проведе от 12 до 23 май. Партиите между шестимата гросмайстори ще се играят в специален стъклен павилон, който ще бъде монтиран на площада пред Народния театър „Иван Вазов”.

Генерален спонсор на „М-Тел Мастърс” е най-големият български мобилен оператор „Мобилтел”. Наградният фонд е 300 000 евро.

В тазгодишното юбилейно издание на турнира ще участват 19-ият световен шампион и водач в световната ранглиста Веселин Топалов, най-добрият млад шахматист през последните години Магнус Карлсен (№ 3 в света) от Норвегия, световният шампион на блиц от 2007 г. и победител в миналогодишния „М-Тел Мастърс” Василий Иванчук от Украйна, най-добрият азиатски шахматист Ван Юе от Китай, най-силният играч на Латинска Америка и световен шампион на блиц от 2008 г. Лениер Домингеш от Куба и № 1 на Испания Алексей Широв, финалист от Световната купа 2007 в Ханти Мансийск.
Средното ЕЛО на шестимата гросмайстори е 2753, което прави софийския турнир от XXI категория на ФИДЕ. Само 5 турнира досега в историята на шахмата са били от същата категория.

Жребият за надпреварата ще бъде теглен веднага след официалната пресконференция, която е в 12.00 часа на 12 май в зала „София” на петзвездния Гранд хотел София.
„М-Тел Мастърс” е част от световната верига „Голям Шлем”, в която са още три от най-силните турнири в света: „Корус” във Вайк ан Зее (Холандия), Линарес (Испания) и Нянзин (Китай). Победителят от София придобива правото да играе във финалния турнир на „Голям Шлем”, който ще се проведе в края на годината в Билбао, Испания.
Патрон на турнира по традиция ще бъде президентът на Република България Георги Първанов.

Регламентът:

Контролата на игра е 90 минути за 40 хода на играч и 60 минути на играч до края. Максималното времетраене на една партия е 5 часа. Всеки участник ще изиграе по две партии с разменен цвят на фигурите с останалите петима гросмайстори. И тази година ще важи регламентът, известен вече в света на шахмата като „Софийските правила”. Състезателите не могат да общуват помежду си по време на партиите, включително да предлагат реми на съперника си. Предложения за равенство могат да се правят само посредством главния съдия в три случая: при трикратно повторение на позицията, вечен шах и теоретично реми позиция. При вземането на решения главният съдия ще бъде консултиран от Зураб Азмайпарашвили, вицепрезидент на ФИДЕ.

Около стъклената клетка:

· На 12 май от 19.00 часа ще се играе демонстративният мач между Веселин Топалов и Василис Контос. Гъркът спечели играта „Познай ходовете на Топалов”, която се организира на сайта на турнира mtelmasters.com
· На 17 май ще се играе финалният турнир на детската верига „М-Тел Мастърс Джуниър”
· На 18 май, когато е почивният ден на турнира, на ст. „Георги Аспарухов” ще се играе традиционната футболна среща между отборите на „Чес Юнайтед” (Топалов, Юе, Широв, Карлсен, Иванчук, Домингеш) и „Левски”