Лъвче е олимпийският талисман на България за Игрите в Пекин. Седем големи играчки и 150 по-малки ще си занесат в Китай 72-мата родни спортисти. Двукратната олимпийска шампионка в стрелбата Мария Гроздева е първата, която получи талисмана и то в голям размер. Двете й деца веднага нападнаха с прегръдки играчката, като получиха и та миниатюрните лъвчета от генералния спонсор на БОК Първа инвестиционна банка.

Лъвче от изпълнителния директор на трезора Мая Георгиева получи и Ирена Танова – стрелкинята ни, която замени в делегацията ни Антоанета Бонева. Именно стрелците пътуват първи за игрите в Пекин - в понеделник, 28 юли,в 15 часа.

„От банката ще има и специални премии за медалистите ни от игрите, като сумите ще бъдат внушителни. Точният размер обаче ще бъде обявен по време на олимпиадата в Пекин” обяви генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Самата Мария Гроздева си пожела трето олимпийско злато, въпреки че децата й не знаят, че отива на Олимпиада. Тя се надява и разчита, за да бъде в топ форма пред мишената на последните 12 дни подготовка в Пекин.

„Дано големият талисман ми донесе голямата победа! Много добра настройка имам, очакванията малко в повече ми идват. Мога да постигна нещо! Децата знаят, че отивам на състезание, но не точно къде и че е Олимпиада! Скоро питах малката Маги и не знаеше къде точно и защо отивам. Ще разберат! Слушат ме, съобразяват се, изчакват ме за разходка след тренировка. Душички, чакат ме, дано ги зарадвам с медал и по-специално титла!” каза Гроздева пред Гонг.