На 9 май от 11 часа предстои Отчетно-изборното събрание на Българския олимпийски комитет в столичен хотел. Стефка Костадинова се бори за трети пореден мандат, а нейни съперници са бившият председател на ДАМС и заместник-председател на олимпийската централа Весела Лечева и екс-спортният министър Васил Иванов – Лучано. Право на глас имат 81 членове – 38 олимпийски федерации, 12 обществени организации и 31 индивидуални членове.

Два дни преди битката за БОК Лучано даде пресконференция, на която убедено обяви: „9 май е Денят на победата! Освен това е и Денят на Европа! Надявам се да бъдем победители. Ще мина първия кръг при гласуването, а и защо да не спечеля?! Важното е членовете да чуят платформата ни. Много федерации ме искат. Ние не участваме в договорки, водим позитивна кампания. Ние сме новите лица за връщане на българския спорт на международната сцена. Залагаме на нови лица, нови идеи за промяна”.

Хора от щаба на Васил Иванов пък прогнозираха, след въпрос на Гонг, че за неговата кандидатура стоят 71-72 от членовете на БОК, а и очакват 10-12 от имащите право на глас да не присъстват като Албена Денкова например.

„От 6-7 години олимпийският ни комитет го няма, нищо не се случва, липсва международно участие, загубихме лобито си. Никой не говори за Сочи. Първото нещо, което ще направя, ако спечеля е да сменя екипа, да включа млади хора менажери. Трябва работа в международен аспект. Важен е синхронът с Министерство на физическото възпитание и спорта. Ще искам да има мандатност и в Българския олимпийски комитет. Имам идеи за детско-юношеския спорт. Физзарядката е моя идея, но преди години не бе приета”, обяви още Лучано, който ще разкрие повече относно идеите и платформата си на самото заседание в четвъртък.

Относно конкурентите Васил Иванов коментира: „И двете са сериозни съпернички. 4 години Стефка Костадинова ми беше заместник-министър. И двете имат опит, но на 9-ти май ще видим. В момента се правят совалки. На предишния избор при балотажа подкрепих Костадинова. Сега не мисля да подкрепям някого, а да спечеля”.