Лондон ще бъде домакин на световния шампионат по шахмат през ноември 2018, съобщи Световната шахматна федерация / FIDE/ и World Chess, която държи търговските права на този шампионат.

Последното световно първенство по шах, което се организира на всеки две години, беше през 2016 г. в Ню Йорк. Финалът бе проследен онлайн от повече от 10 млн. души според FIDE.

Това събитие ще се проведе във Великобритания следващата година, като все повече се умножават призивите шахът да бъде признат за спорт и да бъде освободен от ДДС, въпреки несъгласието на министрите на спорта, пишат FIDE и World Chess в комюнике.“Международният олимпийски комитет и повече от сто страни признават шаха за спорт. Повече от 600 млн. души по света играят шах, което го прави най-практикуваният спорт на света“, се казва още в текста. Официалното обявяване на домакинството ще бъде направено на прием в присъствието на световния шампион по шахмат Магнус Карлсен. Той ще защитава титлата си на това състезание в 12 партии, които ще бъдат организирани от 9 до 28 ноември 2018 г. /БГНЕС