Приятелката на загиналия на 5 февруари алпинист Атанас Скатов написа трогателно послание на рождения му ден. Шени Бензеш беше до него по време на последната му експедиция.
 
Ето какво написа любимата на Скатов: 
 
"Наско обичаше филма "Властелинът на пръстените" и беше изгледал трилогията десетки пъти. На всяка експедиция си я припомняше, включително и на последната. Шегуваше се, че на старини може би ще заприлича на Гандалф, а аз му отговарях, че трябва да си пусне и дълга брада и след това се смеехме. Опитвах се да си го представя посивял на достолепна възраст, но не успявах да го визуализирам. Виждах само един старец, който разпознавах по искрящия пъстър поглед и топлите му очи, които бяха портал към душата му, една огромна вселена. 
 
Чудех се как е възможно неговата детска душа да бъде затворена в това неподходящо тяло и веднага образът му в съзнанието ми губеше конкретни физически очертания. Не можех да си представя как тази неспирна енергия и физическа активност, извираща от него ще бъде спряна от естествения процес на старостта", пише Шени, която е адвокат по професия, а като пътешественик е обиколила близо 50 държави.
 
Сега трудно преглъщам. Има думи, които искаме да изречем, а не можем. Днес е рожденият му ден и вместо да му пожелаем здраве и дълголетие, трябва да приемем, че той завинаги ще остане на 42 години. Липсваш ми!"
 
За финал Шени цитира стих на Яворов: „Две хубави очи. Музика, лъчи в две хубави очи. Душата на дете”.