Айрине Палшите е новата европейска шампионка в скока на височина. На първенството в белградската „Комбанк Арена” представителката на Литва направи чудесно състезание.

За победата тя надделя срещу олимпийската шампионка в сектора – Рут Бейтия от Испания и след като вече си беше осигурила титлата на 1.96 m, записа нов най-добър резултат в света за сезона 2.01 m. След като стори това от втори опит тя прекрати участието си, въпреки че можеше да поиска и висока летва.

На 1.96 m отпадна и другата фаворитка за титлата – Рут Бейтия, което я остави на сребърната позиция. Испанката е била шампионка на Европа в зала преди 4 години, като днес тя остана с 4cm под личния си резултат за сезона, постигайки 1.94 m от първи опит.

С бронзът се окичи украинката Юлия Левченко. Тя също преодоля 1.94 m, но за разлика от Бейтия го стори едва от трети опит.

На състезанието не участва най-добрата българка в дисциплината, олимпийският вицешампион Мирела Демирева, която се възстановява от контузия и пропуска зимния сезон.

Любопитен факт е, че Демирева и новата шампионка на Европа в зала си поделиха сребърното отличие на континенталното първенство на открито в Амстердам 2016 г.