Спортният талант на „Еврофутбол” – Лидия Иванова, покри норматив за Европейско и Световно първенства през 2014 г. в плувния маратон. Българката се класира на 13-то място на 10 километра на старта от Европейската купа по плуване в открити води в холандския град Хорн. Финиширането в първите 50% от всички плувкини в състезанието, осигури на Лидия мечтаната квота за големите първенства догодина.

Състезанието край Хорн се проведе на 03.08.2013 г. при изключително тежки условия. Бурните води на езерото Маркермеер и вълни над един метър затрудниха 27-те участничките от Германия, Италия, Русия, Белгия, Австрия, Чехия и домакините от Холандия, които трябваше да се борят с трудностите по пътя към финала. Победителка стана германката Финиа Вунрам, а при мъжете – сънародникът й Андреас Вашбургер. В последните метри Лидия изпревари белгийката Нора Наесенс и финишира на близо три секунди преди нея.

„Много съм щастлива! На седмото небе съм!” – каза часове след финала Лидия. „На 8-мия километър имах криза, но я преодолях, като си пеех”, сподели Лидия. „Аз и треньорката ми - Адриана Прокопиева, най-накрая постигнахме това, за което се борихме със зъби и нокти тази година” – добави тя. Следващият, 5-ти кръг от Европейската купа е на 10.08.2013 г. в Навия, Испания.

Припомняме, че преди една седмица, отново на старт от Европейската купа, Лидия Иванова победи за първи път германска плувкиня. Това стана в плуването на 5 км. в турския град Коцаели, където тя завърши на 16-то място.