Футболните отбори на Левски и Берое попаднаха сред номинираните седем за статуетката отбор на годината в анкетата на Нове Холдинг. Заедно с тях са трите ни национални гарнитури по волейбол – мъже, жени и младежи. Номинация има и мъжкият отбор на ВК ЦСКА и селекцията ни при мъжете и жените по борба.

Димитър Бербатов влезе в златната 15-ца за Спортист на годината. 199 журналисти номинираха 86 родни атлети. В Топ 15 по азбучен ред са Боянка Костова (вдигане на тежести), Ваня Стамболова (лека атлетика), Веселин Топалов (шахмат), Владимир Николов (волейбол), Григор Димитров (тенис), Димитър Бербатов (футбол), Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Матей Казийски (волейбол), Михаил Ганев (борба), Петър Стойчев (плуване), Силвия Митева (художествена гимнастика), Станка Златева (борба), Тервел Пулев (бокс), Христо Маринов (борба) и Цветана Пиронкова (тенис).

Отличените в Топ 10 на анкетата Спортист номер 1 на България за 2010 година ще получат само статуетки, обявиха организаторите от Нове Холдинг. Дарик радио и Gong.bg са официални медийни партньори на анкетата, която от снощи има нов спонсор – М-тел.

Еврофутбол организира и паралелно допитване в своя сайт „Гласът на публиката”. Победителят ще получи специален плакет, а 20 от участващите – награди.

За 27-и път вестник „Труд” определя най-добрия треньор на годината. 50 медии посочиха имената на 19 специалисти. Четирима треньори има излъчени от волейбола и футбола. Трима от борбата и двама от баскетбола, по един от спортовете – лека атлетика, ски-скок, тенис, художествена гимнастика, вдигане на тежести и бокс.

Ето и 19 номинации за треньор на 2010 година:

1.         Александър Попов, волейбол

2.         Ангел Червенков, футбол

3.         Братан Ценов, борба, класически стил

4.         Георги Димитров, лека атлетика

5.         Драган Нешич, волейбол

6.         Емил Зографски, ски скок

7.         Кирил Пиронков, тенис

8.         Константин Папазов-Тити, баскетбол

9.         Николай Желязков, волейбол

10.       Илиян Илиев, футбол

11.       Илиана Раева, художествена гимнастика

12.       Лъчезар Кишкилов, вдигане на тежести

13.       Любослав Пенев, футбол

14.       Петър Лесов, бокс

15.       Радостин Стойчев, волейбол

16.       Росен Барчовски, баскетбол

17.       Симеон Щерев, борба, свободен стил

18.       Станимир Стоилов, футбол

19.       Стоян Добрев, борба, класически стил

 

За наградата спортист с увреждания петима ще спорят за отличието: Анелия Пенев (лека атлетика), Гербана Барумова (бадминтон), Даниела Тодорова (лека атлетика), Мустафа Юсеинов (лека атлетика) и Стела Енева (лека атлетика).

Церемонията спортист на годината е на 22 декември в Рейнбоу плаза от 20.30 часа и ще бъде предавана на живо по Дарик радио и в сайта Gong.bg.