Българският национален отбор по бокс има нов селекционер - олимпийският и двукратен европейски шампион Петър Лесов. Решението бе взето по препоръка и идея на президента на федерацията Марин Димитров на днешния Управителен съвет. Досегашният наставник Ангел Ангелов-Гелето ще има нова длъжност – главен координатор на всички представителни отбори.

„Ангелов не е отстранен, не е изгонен, а пренасочен. Гелето си свърши работата, годините му натежават. Даде много повече от това, което можеше и се поизчерпа в последно време. Все пак е на 62 години. Ще разчитаме на него в новото му амплоа - координатор. Идеята за рокадата бе лично моя”, коментира пред Гонг президентът на БФБокс Марин Димитров.

Лесов ще отговаря и ръководи не само мъжкия ни национален отбор, но и юноши старша възраст. „Той ще внесе повече енергия. Винаги е бил близо до отбора. Искаме преди Олимпиадата да имаме по-свеж човек. Предстои ни много работа за желаните квоти и медали от Пекин, защото ги заслужаваме. Имаме си боксьорите, те са идни и същи, само треньорът нов”, допълни Димитров. 

Петър Лесов и роден на 12-и септември 1960 год. в град Раковски. През 1978, 1982 и 1984 година печели турнира „Странджа”. Става световен шампион за младежи през 1979 г. В Йокохама, олимпийски шампион от Москва 1980 в категория до 51 кг, европейски шампион от Тампере 1981 и от Варна1983 г. През 1985 г. прекратява състезателната си дейност заради хепатит и става треньор в ЦСКА. При червените е до 2004-та, като едновременно е и помощник треньор на националните ни боксьори. В последните години ръководи тима на ЦСКА - Литекс.