Германецът Ленард Кемна от отбора на „БОРА-Хансгроу" постигна първата си етапна победа в Обиколката на Франция, след като триумфира в днешния 16-и етап от Ла Тур дю Пин до Вияр дьо Ланс. 24-годишният Кемна завъртя 164-километровия етап за 4 часа, 12 минути и 52 секунди.

Кемна атакува мощно в края на предпоследната височина за деня - Монт дю Сен-Низие дю Мюшеро от първа категория и така разби групата на откъсналите се в атака колоездачи. Втори на 1 минути и 27 секунди зад Кемна финишира еквадорецът Ричард Карапас, а третото място на 1:56 минути остана за швейцареца Себастиен Райхенбах.

Големите губещи в днешния етап бяха колумбийците Еган Бернал и Наиро Кинтана. Миналогодишният победител Бернал отново показа, че не се намира в добра форма и пристигна на финала с последната група от състезатели, докато Кинтана закъса на финалните два километра, което практически го лишава от шансове за място в челната тройка.

В генералното класиране лидер с „жълтата фланелка" остава Примош Роглич с общо време от 70 часа, 6 минути и 47 секунди. Той има аванс от 40 секунди пред Тадей Погачар и от 1:34 минути пред колумбиеца Ригоберто Уран, който е трети.

В утрешния 17-и етап, който се очертава като кралски в тазгодишното издание на Тура и се очаква да бъде посетен и от президента на Франция Еманюел Макрон, ще бъдат изминати 170 километра от Гренобъл до Мерибел Кол дьо ла Лоз, като колоездачите ще трябва да преминат през две височини - Кол дьо Маделин и Кол дьо ла Лоз, които обаче са от висша категория.