Най-много лекоатлети, ветроходци, плувци и каякари подадоха документи в конкурса по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ – това отчита българския букмейкър, след като направи анализ на постъпилите при партньорите от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ кандидатури. 

Традиционно най-голяма е групата от Царицата на спортовете – тази година точно 22-ма лекоатлети ще разчитат на финансиране по програмата. Второто място изненадващо е за ветроходците – 14. Това, обаче е напълно естествено с оглед на отличните резултати, които постигнаха вече одобрени в предишни издания представители на яхтинга. Точно 9 са състезатели на друг „воден“ спорт – плуването. След тях се нареждат каякарите и кануистите – общо 7.

Състезатели от 36 вида спорт изпратиха своите проекти за финансиране по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“. Следващите по численост спортисти са таекуондистите – 6, следват 5-ма представители на шахмата, спортните танци и бадминтона. Четирима са тенисистите, а по трима са от фигурно пързаляне, тенис на маса, фехтовка, карате и биатлон. По двама са кандидатствали от спортовете спортна акробатика, стрелба с лък, художествена гимнастика, триатлон, маунтинбайк, спортна стрелба, джудо, академично гребане и сноуборд. Сред постъпилите кандидатури има и състезатели по шорттрек, триатлон, борба (класически и свободен стил), вдигане на тежести, бокс, джу-джицу, самбо, скокове във вода, конен спорт - обездка и прескачане на препятствия, сумо, силов трибой, мотоциклетизъм на писта и модерен петобой. Извън посочените е и спортист с увреждания. 

Припомняме, че в момента тече оценяването по административни критерии, след което ще стане ясно кои кандидати не са изпълнили условията за участие. „Еврофутбол“ и ФРГИ ще обявят в началото на следващата седмица имената на онези, които отпадат поради гореизброените причини.