Лекарят на националния отбор по художествена гимнастика д-р Мариела Сиракова стана член на медицинския комитет TUE към ФИГ /Световната федерация по гимнастика/. Комитетът се състои от пет члена - лекари, специалисти в сферата на спортната медицина, травматология и ортопедия, вътрешни болести. Разглежда всички постъпили молби за разрешаване на използването на забранени субстанции от спортисти по изключение при наличието на доказани заболявания, които изискват тяхната употреба.

На проведеното заседание в началото на ноември в Париж са приети нови методики за работа и координиране на дейността през 2010 година. Засилва се контролът относно представяне на фалшиви документи за мними болести с цел подобряване на физическото състояние на спортиста. Комитетът изцяло работи по стандартите на международната антидопингова агенция WADA.

Непосредствено преди заседанието в Париж, д-р Сиракова участва и в колегиум, посветен на художествената гимнастика, организиран от Университета в гр. Лил - Факултета за спортни науки и физическо възпитение, Франция, съвместно с Френската федерация по гимнастика и ръководството на клуба по художествена гимнастика в гр. Лил.

Изнесената от нея презентация „Травматизмът в художествената гимнастика, причини и превенция» предизвика голям интерес не само в присътващите френски специалисти, но и у вицепрезидента на ФИГ – д-р Мишел Леглиз. Материалът ще се публикува в списанието на Френската федерация по гимнастика - GYM- TECH.

В заключение организаторите на проявата предложиха през следващите две години националният ни отбор по художествена гимнастика да участва в гала - концерти в гр. Лил, най- вероятното място, където ще се проведе Световното първенство през есента на 2011 година, квалификация за Олимпиадата в Лондон.