Десетки легенди на българския спорт поздравиха бившата световна рекордьорка на скок височина и олимпийска вицешампионка от Мюнхен 1972 Йорданка Благоева по повод 70-годишния й юбилей.

Тържеството в Музея на спорта се превърна в ретроспекция и равносметка на богатата и изключително успешна житейска и спортна кариера на една от най-заслужилите наши лекоатлетки и спортни ръководителки.

"Тя беше първата. Тя даде началото на световните рекорди в българската атлетика, за което сме й изключително благодарни. Данчето има огромна заслуга за развитието на българския спорт и на олимпийското движение у нас", заяви в словото си председателят на БОК Стефка Костадинова.

Тя си припомни как като девойка е получила от Благоева за късмет нейна фланелка с българското знаме и това й е донесло успех. Сега рекордът в дисциплината е притежание именно на Костадинова. 

"За мен е чест да поздравя лично една от най-великите в българския спорт. Възхищавам се от успехите ѝ, но и от стореното от нея като ръководител. Благодаря й и за това, което направи за нашия град, Благоева бе сред най-авторитетните посланици на София при защитата на кандидатурата за титлата "Европейска столица на спорта"."

"Тя и други легенди защитиха нашия проект в Брюксел и бяха причина да спечелим. Вярвам, че ще продължим да работим заедно и след 2018 г., защото виждаме колко много хора увлича тази инициативата "Европейска столица на спорта", заяви в приветствието си към юбилярката кметът на София Йорданка Фандъкова.

За своите заслуги Йорданка Благоева бе отличена днес с Почетния знак на БОК и на Европейската атлетика, с почетен медал на НСА, с официалния плакет на Столична община, както и с много други награди.

Благоева е първата българка със световен рекорд в леката атлетика. След приключване на състезателната си дейност тя се посвещава на аеробиката, като близо 26 години успехите в този спорт се свързват най-вече с нейното име. В момента е вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.