Има спортисти, за които прозвището – легенда не е просто куха фраза.

Петър Стойчев е сред тези, оставили името си в историята на спорта. А 42-годишният роден спортист продължава да пише нови славни страници, както в плуването, така и в своята лична история.

Именитият ни плувец започва да тренира спорта, който се превръща в неразривна част от живота му и до днес, когато е на 6 години под ръководството на Огнян Георгиев и Евелина Георгиева.

Десет години по-късно, едва 16 годишен, Петър Стойчев записва първото си участие на европейски финали. Показва отлични резултати на 1500 метра и постепенно се насочва изцяло към дългите дистанции и плувния маратон.

"През 1993-а година първият ми треньор Огнян Георгиев ме изведе до второ и трето място на европейския шампионат за юноши”, връща се назад Стойчев и признава, че тези резултати подхранват вярата му, че има бъдеще като плувец.

За годините в казармата, Петър Стойчев разказва: "Много исках да бъда войник в Левски. Басейнът на ЦСКА тогава не работеше, а и още не работи, което е жалко за българското плуване и за водните ни спортове. И избрах Левски."

С българското знаме Петър Стойчев направи първа тренировка на Антарктида

източник: Личен архив

На следавщия етап Огнян Георгиев го насочва към треньора Красимир Туманов и в екип с него Стойчев достига върховете в спортната си кариера. "Няколко пъти обиколихме света заедно. Той все още ми дава някои съвети", не крие Петър.

Стъпките нагоре за Стойчев продължават на европейското първенство за мъже в Австрия през 1995-а година, когато финишира шести на 5 км и 12-и в дисциплината 25 км. Четири години по-късно на европейското в Истанбул българинът е девети на 5 км и четвърти на 25 км.

Мотивиран от тези постижения, Петър Стойчев насочва усилията си към стартовете от Световната купа по плувен маратон в открити води. Постоянството и качествата му го превръщат в най-успешния състезател в тази дисциплина в световен мащаб. Носител е на внушителните 11 последователни световни купи в плувния маратон – от 2001-а до 2011-а година.

През 2011-а в Шанхай българинът става световен шампион по плуване на 25 км в открити води.

Специално място в кариерата на Стойчев заемат и участията му на четири Олимпиади – в Сидни през 2000-а, Атина през 2004-а, Пекин през 2008-а и нови четири години по-късно в Лондон. В Пекин българският спортист се класира шести на 10 километра плуване в открити води.

Петър Стойчев не бяга от предизвикателствата. Напротив, той ги преследва. Като това да преплува Ламанша или да плува в ледени води.

А рекордите? Те са му страст.

Негов е световният рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш. Постига го през 2007-а година, превръщайки се в първия човек с резултат под 7 часа.

Министър Петър Стойчев влиза в час по физическо

източник: БГНЕС, архив

Многобройните успехи на 42-годишния в момента Петър Стойчев му носят и световно признание. От 2009-а година е член на международната Зала на славата в плуването. Той самият определя това събитие като признание, че кариерата му е оценена и то от най-голямата плувна нация в света – САЩ.

"Когато един българин бъде приет в Залата на плувната слава, това не може да не е повод за голямо лично удовлетворение и национална гордост", казва по този повод Стойчев и сочи колко много му е дал спортът: "Не можеш да разбереш какво е, ако не се докоснеш до него. Спортът те учи да живееш по различен начин и да гледаш на партньора, на конкурента с уважение."

Опитът и уменията си Петър Стойчев прилага и на теория, заемайки управленски пост през 2013-а година. Стойчев е назначен за министър на Физическото възпитание и спорта в служебното правителство на Марин Райков. Казва, че този период му е помогнал да разбира по-добре хората, а засега няма амбиции за политическа кариера.

"Това ми помогна ми да осъзная защо някои неща не се случват", категоричен е знаменитият ни плувец и добавя, че назначението му реално слага край на активната му състезателна дейност: "След Игрите в Лондон можех да продължа още няколко години и да постигам прилични резултати."

Освен в открити води, Петър Стойчев е готов за състезания и в живота. Кандидатира се за президент на българската федерация по плуване през 2016-а година, но губи изборите в конкуренцията на олимпийската шампионка Таня Богомилова. "Един спортист трябва да може да губи. Това е първата битка в моя живот, която не зависеше от мен, а от хората, които гласуват", каза тогава Стойчев.

В последните години Петър Стойчев впечатли с резултатите си в плуването в ледени води, но не само минусовите температури не го стряскат. Любопитен факт е, че през 2011-а, когато грабва световната титла в Китай, цели 16 от стартиралите 33-ма плувци се отказват заради високата температура на водата (30,9 °C).

В края на миналата година Стойчев отново изуми света, печелейки историческото първо състезание в ледените води на Антарктида, а наскоро в Мурманск не само стана за втори път световен шампион по плуване в ледени води, но го направи и с рекорд. 

Петър Стойчев

източник: Iliev Sport Agency

Така в рамките само на няколко месеца българинът плува на най-южната и най-северната част на Земното кълбо.

За впечатляващото състезание в Антарктида Петър Стойчев разкрива, че най-голямата опасност е била неизвестността, но всичко минава по план. Тази година в Мурманск легендарният спортист изплува дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, за да подобри собственото си най-добро постижение. Напрежението преди старта само го мотивира.

"Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България", заяви щастливият Стойчев след състезанието, радвайки се на голямата подкрепа от родината.

А кое ще е следващото предизвикателство пред Петър Стойчев?

Чакаме следващия му ход.