Легендата на българската атлетика Николина Щерева ще поведе колоната на масовия старт в неделното издание на Wizz Air София маратон. Прочутата бегачка на средни разстояния, олимпийска вицешампионка на 800 метра от игрите в Монреал 1976, носителка на Световната купа и двукратна европейска шампионка в зала ще се слее с множеството пожелали да преминат близо 2.5 км най-вече за здраве и добър тонус в неделната утрин.

Все още не е късно да застанете до нея и да бягате с една от най-великите в българската лека атлетика, ако се запишете в офиса на маратона, който е отворен до събота в Княжеската градина срещу Софийския университет.

Ето и времената на отделните стартове в неделя от площад Батенберг:

9.30 Старт класически маратон 42.195 км

9.40 Старт 21 км

9.50 Старт 10 км

9.55 Масов старт

10.05 Старт онкоболни и параолимпикс

До този момент участниците в отделните дисциплини са почти 5000, като записванията продължават до събота.

Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона.

Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон отново ще определи шампионите на 42.195 км.

Третата важна новина за тазгодишното издание е, че 20-хилядният джакпот от атрактивния награден фонд вече се обвързва не само с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система.