Легендата Янко Русев е новият национален селекционер на Азербайджан по вдигане на тежести, съобщиха медиите в страната. 28-кратният световен рекорд и олимпийски шампион от 1980-а година вече има договор с федерацията по щанги на Азербайджан до 2012-а година.

На 9-и юни Русев се срещнал с министъра на спорта Азад Рагимов, наблюдава контролната среща между футболните национални отбори на Азербайджан и Испания, запозна се с тренировъчната база на националния отбор по щанги и поиска време за размисъл върху офертата, описват азербайджанските медии ситуацията.

Янко Русев е олимпийски шампион от 1980-а година в категория до 67 кг, пет пъти е световен шампион и също така пет пъти е бил европейски шампион. Два пъти е бил награждаван със сребърен медал от Световното първенство и също толкова са сребърните му отличия в Европейските, припомня БТА.

По време на своята забележителна кариера, Русев 28 пъти е поправил световния рекорд, а от 1993-а година е член на Залата на славата на вдигането на тежести.

Азербайджанските тежкоатлети нито веднъж досега не са печелили олимпийски медали. Назначението на Янко Русев е да коригира този пропуск в спортната история на страната.