Петкратният олимпийски шампион по плуване Иън Торп (Австралия) е прекарал голяма част от живота си, борейки се с депресия, като дори е обмислял самоубийство. Това той разкрива в автобиографичната си книга "Това съм аз", избрани части от която бяха публикувани в австралийския печат.

Торп обяснява, че не е обсъждал с никого психологическите си проблеми, включително и с най-близките си, а често се е обръщал към алкохола, за да се справи тревожността си. "Дори и семейството ми не е наясно, че съм прекарал голяма част от живота ми, борейки се с парализиращата депресия", пише Торп.

30-годишният австралиец не се счита за алкохолик, въпреки че често е посягал към чашката. "Използвах алкохола, за да се отърва от ужасните мисли, които се въртяха в главата ми. Това беше начинът да контролирам настроенията си. Пиех, когато бях сам, както се случва с повечето депресирани хора, които са избрали да се борят със своите демони преди да разберат, че не могат да се справят без чужда помощ", разказва Торп.

"В доста случаи, особено в периода между 2002 и 2004 година, когато тренирах усилено, за да защитя олимпийските си титли в Атина, прекалявах с алкохола", признава още той. Австралиецът допълва, че е успял да скрие проблемите си с алкохола и депресията от спортните психолози и треньорите. Торп прекрати състезателната си кариера през ноември 2006 година, след като постави 13 индивидуални световни рекорда и спечели 11 световни титли.

В последното си голямо състезание в Атина 2004 той триумфира на 200 и 400 метра свободен стил. През миналата година Торп опита да се върне в плуването, но не успя да се класира за Игрите в Лондон.

В автобиографичната си книга той отхвърля съмненията за сексуалността си. "Не съм гей. Харесвам жените и целият ми сексуален опит е свързан с тях", пише Торп.