Руският шахматист Гари Каспаров ще поднови професионалната си кариера с участие в сериите Гран При, които ще се проведат в американския град Сейнт-Луис, съобщават от организаторите на съревнованието. 54-годишният гросмайстор е получил „уайлд кард” от администраторите на турнира. Общият награден фонд е в размер на 1 200000 милиона евро. Надпреварата ще се състои от 2 до 12 август. Каспаров ще играе в турнира по рапид и блиц, който ще е от 14-19 август.

В надпреварата ще вземат участие руските гросмайстори Сергей Карякин и Ян Непомнящий, арменецът Левон Аронян, индиецът Вишванатан Ананд, американецът Фабиано Каруана, Хикару Накамура и др. Гран-тур е представителна комерсиална надпревара, която тази година се провежда в пет етапа. Първи етап премина през юни в Париж, вторият се проведе в Левене (Белгия), а през август има два етапа – в Сейнт-Луис за Купата на Синкфилд, а през ноември и декември е запланиран турнир по класически шахмат в Лондон.

 "Вълнуващо е официално да се върна в спорта. Разбира се, не съм очаквал, че това ще се случи 12 години след приключването на кариерата ми. Да се върнеш към дъската в Сейнт-Луис е голяма чест за мен. Не бих искал това да се случи на друго място”, споделя легендата в шахмата. 13-ият в историята на спорта световен шампион приключи състезателната си кариера през 2005 г. От тогава няколко пъти взима участие в приятелски турнири и мачове. От 1985 до 1993 г. Каспаров е едноличен световен шампион. Той е и осем пъти победител на Световната шахматна олимпиада. /БГНЕС