Гимнастичката от - Узбекистан Оксана Часовитина се класира за осми път на Олимпийски игри, съобщава БНР. Това тя постигна на 44-годишна възраст. При мъжете шест участия на летни Олимпийски игри има легендата на българската гимнастика - Йордан Йовчев.

Часовитина дебютира на най-големия спортен форум през 1992-а година в Барселона, състезавайки се за Общността на независимите държави. Преди това тя има международни изяви с екипа на СССР. След това тя получи германско гражданство и дълги години представляваше Германия. В последните години Оксана защитава цветовете на родината си Узбекистан.

Оксана има златен медал от отборното състезание в Барселона. През 2008 33-годишната Часовитина грабна среброто на прескок. Тя е европейска шампионка в тази дисциплина от 2008 година и има три световни титли - две от 1991 година и една от 2003-а.

Оксана Часовитина е единствената действаща състезателка приета в Залата на славата по гимнастика.

На Игрите в Рио де Жанейро тя се класира във финала на прескок и с оценка от 14.833 точки завърши седма. Тогава 41-годишната гимнастичка рискува, като се опита да изпълни най-сложния скок на този уред "Продунова". При приземяването тя не успя да се задържи на краката си и трябваше да направи кълбо напред, след което беше бурно аплодирана от публиката.