Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева ще награди победителя във веригата от детски шахматни турнири М-Тел Мастърс Джуниър.

Финалният турнир от веригата ще започне в 9:00 часа на 17 май в стъкления павилион пред Народния театър в София, където тече супертурнира М-Тел Мастърс 2009.

Шестте деца, които ще спорят за първото място във веригата, ще имат уникалния шанс да играят в столовете на гросмайсторите Топалов, Иванчук, Карлсен, Ван, Широв и Домингеш.

Към момента сигурните участници във финала са са победителят от Ловеч и Ямбол Анатолий Атанасов, класирата се втора в Ямбол и Ловеч Цвета Галунова, спечелилият в Благоевград Киприян Бербатов и победителят от турнира в Силистра Иван Гарнизов. Последните двама състезатели ще бъдат определени днес. Това ще бъдат финалистите, от надпреварата, която се провежда в Националната спортна академия.

М-Тел Мастърс Джуниър е верига от шахматни турнири за деца до 14 години, която стартира миналата година у нас. Целта й е да подпомага развитието на спорта и откриването на шахматни таланти в цялата страна.