Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева нападна кмета на София и депутатите съответно за мудността по приемане на промените в закона за спорта и спирането на проектите и избор на терените за изграждането на многофункционална зала.

„Бойко Борисов да докаже, че е пич! Не намерихме добър подход един към друг с него. Той предложи дори като вариант за изграждането на нова зала във Връбница. Много спортни организации търсят спасение зад мощния му гръб. Имаме доста сериозна преписка с Общината за настояване на срещи за обсъждане къде да са местата за спортни съоръжения, но нямаме конкретен отговор. Дано политиката отпадне и да мислим за спорт. Дано спортната душа на кмета да го трогне и той де осъзнае, че сме готови да работим с него. Дано през 2008 година отношенията ни да са по-различни. Питайте кмета къде е теренът по проекта за зала в Младост и кога ще бъде готова! Много конфликти породи този избор на терен и доста неприятности ми навлече на мен самата. Готова съм Борисов да посочи мястото за зала. В разговори сме с областния управител да се намери неутрален и безконфликтен терен за зала. Няма готов проект, който да бъде финансиран. Намерете терен! Имаше доста спънки с предложенията за такава на Юнак или Раковски. Тази година много конфликти породи изборът на терен и доста неприятности ми навлече, а само място ни трябва. Имам уверението на финансовия министър, че средствата ще бъдат осигурени. Трябва да си ги осигурим сами, без да разчитаме на други”, поясни Лечева.

„Няма закон за базите на Левски, ЦСКА и Локомотив София. Не мога да раздавам терените на футболните клубове. Те са търговски дружества, а това е известна пречка. Чакаме приемането на промените в Закона за спорта, за да се осъществи замисленото. Така дори при продажба на футболния клуб, терените ще останат на клуба, а не на президента. Тези промени ще осигурят възможност за отдаване на концесия на спортни обекти за продължителност от 35 години, за наемане от 5 до 10 години и за узаконяване на предлаганите преференции за наемане на спортни обекти от клубовете”, поясни Лечева.

За проекта за база на националния ни отбор в НСА, председателят на ДАМС каза: „От Общината ни поставиха в много деликатна ситуация – прехвърлиха ни горещия картоф за два месеца да намерим терен и разрешение на проблема, който дълго престоя при Борисов. Искам да помогна на шефа на БФС Борислав Михайлов за усвояване на парите по програма на УЕФА, съжалявам, но няма как толкова бързо да помогнем”.

Относно бавенето на приемането на промените в Закона за спорта, Лечева сподели: „Посоката ни е правилна, не е това, което ни се иска. Сериозен проблем са спортните съоръжения в България. От година и половина чакам приемането на промените в закона. Вече 18 месеца се дискутират промените, очаквах по-бързо да има резултат, но не е така. Искаме да облекчим системата но отношение на нормативните методи, но до сега решения и промени няма. Дано депутатите са разбрали, че спортът е по-различна материя. Дано и побързат и отразят промените в Закона. От месец април внесените промени са на етап второ четене. Депутатите действат доста мудно, дано се мобилизират. Не знам причината за това бавене, питайте председателя на парламентарната комисия.”

Колкото до разпределянето на парите от бюджетния излишък Весела Лечева каза: 4 милиона лева вече са раздадени и са разпределени на повече от 17 вида спорт по предварителни техни заявки направени през годината. Ние от ДАМС поискахме от Министерството на финансите 4 милиона и толкова получаваме от излишъка. Допълнително финансиране получиха БФ по борба (16- хиляди лева), БФ по вдигане на тежести (200 хиляди лева), БФ по лека Атлетика (100 хиляди лева), БФ по гребане и други за осигуряване на домакинства (ски, биатлон, борба). Следващата година 10 милиона ще има за олимпийска подготовка”.

За пътуването си до Монако и финансирането от 3 900 000 лева за БФ по мотоциклетизъм, Лечева заяви: ”Това не е воаяж, а посещение на един от най-престижните спортни форуми, където няколко пъти бе споменавано името на България. Хубаво е да бъдеш обявен за №1 от сцената в Монако. Заслужаваше си! Най-логичното място на министъра на спорта е на тази сцена на подобен форум. Този проект за 3 900 000 лева е предварително одобрен от трима министри преди мен. Аз разбира се съм се съгласила с този проект за домакинства на състезания на българска територия. Не сме отказали нито един проект за домакинство на дадена федерация. Тези пари са за изграждането на спортни съоръжения на четирите световни форума от БФ по мотоциклетизъм по изискванията на международната федерация”. Бе пояснено, че Весела Лечева не е била 5 дни в Монако, а 36 часа.

Весела Лечева обяви и че след проверка се е установило, че няма нарушения по изразходването на 14 милиона лева от предишния спортен министър Васил Иванов – Лучано.

На годишната пресконференция на ДАМС бе награден проф.Петър Бонов с почетен плакет. 60-годишният специалист е треньор на единствената ни световна студентска шампионка Добринка Шаламанова, която ще получи и парична премия.