Зам.-министърът на спорта Лазар Каменов призова за по-голяма активност от Федерациите и идеи за новия закон за спорта. Каменов разкри, че досега само две федерации са дали предложения за новия закон.

Ето съобщението на Лазар Каменов (без редакторска намеса):

Промените в нашата страна след присъединяването ни към ЕС показват ясна тенденция и необходимост към промени в цялостното ни развитие. Като част от този процес физическото възпитание и спорта получи пълно признание след 1.09.2010 г., когато бяхме официално включени към Европейската комисия по образование, култура и спорт. Последвалите няколко документа на ЕС, публичното обсъждане в Европейския парламент на визията на спорта в Европа до 2020 г. и промените в нашата страна са сериозни аргументи за потребността от нов Закон за физическо възпитание и спорт.

Основната задача, която стои пред нас, е да постигнем оптимален синхрон с европейските норми и стандарти, запазвайки нашата идентичност.

Предложеният за обсъждане и мнения идеен проект на нов Закон за физическо възпитание и спорт е пряко отражение на всичко случващо се в ЕС и в България. Изложената рамка с помощта на ключови думи насочва специалистите към областта на техните компетенции. На проведената среща с представители на спортните федерации бе разяснено цялостното реализиране на подготовката и предаването на проекта на новия ЗФВС. До този момент са постъпили две предложения - от българските федерации по ориентиране и конен спорт. Надяваме се на по-голяма активност от останалите спортни федерации за по-точни експертни идеи в помощ на тяхната дейност.

Поставените основни цели и идеи за спорта в Европа и в Република България са в областта на:

- борбата срещу бедността;

- социалното сближаване;

- здравословния начин на живот;

- борбата срещу допинга;

- спорта в образованието;

- двойната кариера за талантливи спортисти;

- устойчивото финансиране на спорта;

- спортната инфраструктура и икономическата ефективност.

На предно място се поставя насърчаването на аматьорския спорт. Конкретна цел в ЕС е до 2020 г. в него да се включат 100 милиона нови участници. Всичко това поставя пред нас основния проблем за подобряване на правната рамка в масовия спорт. Добрата реализация на политиката за физическото възпитание и спорта в общините ще даде възможност за разширяване обхвата на жителите, занимаващи се с физически упражнения. Реализацията на нови стандарти в образователната система ще провокира младите хора да променят заседналия начин на живот и да получат допълнителен стимул за завършване на своето образование.

По този проблем значителна активност показаха учителите по физическо възпитание с конкретни идеи за третия час по физическо възпитание, задължителни занимания по плуване в 3-ти клас, взаимодействие с общините за спортната инфраструктура и др.

Предложеният в сайта на МФВС идеен проект има за задача да предизвика цялата наша общественост към активно предложение на идеи. Проектът е написан на достъпен за всички език, поради нашето желание

да се получи обсъждане от максимално широк обхват от населението. Поради тази причина не са белязани символите на проектозакон. Надяваме

се на компетентни идеи от различни слоеве и професии на българското общество по отделните части на идейния проект.

Получените вече критики подпомагат хода на подготовката на проектозакона, но в никакъв случай не допринасят за неговото оформяне. Разнопосочността на компетенциите по отделните части изискват по-тясна специализация при предлагане на идеи, което е предпоставка за ниска ефективност при „специалисти по всичко”.

В заключение искаме да изразим желанието на МФВС за по-висока активност и получаване на максимално широк обхват на конкретни идеи по отделните части на закона. Ще поканим на общонационално обсъждане всички хора, изпратили свои предложения за оформяне на крайния проект на посочения e-mail: predlozheniya@mpes.government.bg на сайта на Министерството на физическото възпитание и спорта.

За оформянето на този проект в закон сме поканили представители на всички заинтересовани министерства и др. институции. Заедно с група юристи те ще подготвят проект на Закон за физическо възпитание и спорт. След този акт отново ще направим среща с вносителите на идеи, за да се установи до каква степен техните предложения са отразени в проекта. Този демократичен подход е характерен за спорта – участват всички – побеждава най-добрият.

доц. Лазар Каменов

Зам.-министър на МФВС и председател на работната група по изготвяне на проектозакона за физическо възпитание и спорт