Световната и европейска шампионка на скок височина Мария Ласицкене не планира да се ваксинира срещу коронавирус, тъй като това може да се отрази негативно на физическата й подготовка. Това заяви рускинята в интервю за ТАСС.

"Като спортист съм притеснена за това как ваксината ще повлияе на тялото и формата ми. Въпреки че това не е необходимо, аз се въздържам от ваксинация. Очаквам развитието на ситуацията, тъй като все още не съм чула от антидопинговите организации, че всичко това е официално разрешено", каза Ласицкене.

"Освен това изведнъж всички вече ще имат ваксинационни паспорти и ще имат право да влизат в различните държави само с ваксинация, одобрена по целия свят. Като цяло няма да се подложа на това доброволно. Това е моето мнение, тъй като съм спортист и всяко кихане, всяка инжекция може да повлияе на формата ми", добави Ласицкене, отбелязвайки, че не е настроила никого срещу ваксинацията.

Сребърният медалист на овчарски скок от Европейското първенство през 2018 година Тимур Моргунов също все още не възнамерява да се ваксинира поради неяснотата на възможните странични ефекти.

"Честно казано, дори не съм мислил за това. Вероятно няма да го направя, защото още не знам как ще работи. Ваксината е нова, така че най-вероятно все още няма да си я направя", каза той пред ТАСС.

Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса на 11 август 2020 година, наречена "Sputnik V". Лекарството е разработено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея". 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.