Седемкратният победител в Колоездачната обиколка на Франция Ланс Армстронг обяви, че слага окончателно край на страхотната си професионална кариера на 39 години.

„Днес, аз обявявам официално оттеглянето си от професионалното колоездене, за да се отдам напълно на семейството си, да се боря с рака и да застана начело на фондацията, която създадох, преди да спечеля първия си Тур Дьо Франс”, заяви легендарният американец.

Той допълни: „Моята цел сега ще бъде да отгледам петте си деца, да промотирам "Ливстронг" и да се боря с моите партньори срещу рака”.

Колоездачът вече се оттегли от спорта през 2005 година, но след това се завърна през 2009 година, за да промотира своята фондация. Президентът на Международния Колоездачен съюз Пат Макуейд нарече днес Армстронг „икона” на този спорт.

Той заяви: „Неговият принос за колоезденето е неизмерим, както от спортна гледна точка, така и от човешка. Всеки спорт има нужда от своята спортна икона, а той стана икона точно на колоезденето. Ние трябва да благодарим за много неща на Ланс Армстронг”.