Седемкратният победител в Тур дьо Франс Ланс Армстронг потвърди намерението си да се завърне в колоезденето.

Слуховете за завръщането на американеца се въртят в медийното пространство от седмици, но едва днес той оповести официално намерението си да поднови състезателната си кариера чрез специално видеобръщение на официалния си сайт.

„След дълги разговори с моите деца, останалата част от семейството ми и близки приятели, реших да се завърна в професионалното колоездене през 2009 година.

Причината за това е идеята ми да се създаде международна стратегия за борба с рака заради факта, че ние губим осем милиона души по целия свят от тази болест - повече от СПИНА, маларията и туберкулозата взети заедно”, каза Ланс Армстронг, който преди време се пребори с рак на тестисите.

Специализираното списание за колоездене ВелоНюз обяви, че Армстронг ще се състезава през следващата година в Амгер Тур в Калифорния, пробега Париж - Ница, Обиколката на щата Джорджия, пробега Дофин -Либере и неговото любимо състезание Обиколката на Франция.

Официално Армстронг не е обявил в кои състезания ще участва, като ще даде повече подробности за плановете си на 24 септември в Ню Йорк.