Съдебно преследване срещу бившия американски колоездач Ланс Армстронг, обвинен в участие в свръх усъвършенствана програма за допингиране, би било необичайно, но не и невъзможно, заяви пред АФП експерт по спортно право.

Докладът на Американската антидопингова агенция (USADA), публикуван в сряда, който заключава, че Ланс Армстронг и неговият отбор US Postal систематично са употребявали допинг, може да доведе до подновяване на разследването, водено от 2010 г. до 2012 г. от американската федерална полиция.

"Би било необичайно, невероятно, но не и невъзможно" да се поднови разследването, смята Майкъл МакКан, директор на Института по спортно право в Университета на щата Върмонт.

"Голямото жури разследва в продължение на две години и той (Армстронг) не бе обвинен, което е необичайно", заяви МакКан. Според професора по право, "в 90% от случаите, когато прокурорите свикват голямо жури, има повдигане на обвинение, а в този случай такова нямаше".

"Ако се появят нови доказателства, че Армстронг е лъгал под клетва, то прокурорите може да предвидят възможността да се свика отново голямо жури, за да го обвинят в клетвопрестъпничество, но обикновено няма второ голямо жури", каза МакКан. Според него, макар да няма правило по този повод (...), това би било едно необичайно развитие".