Ден след като си призна, че умишлено е употребявал допинг, за да спечели историческите 7 титли от Тур дьо Франс, бившият колоездач Ланс Армстронг пожела да бъде вдигната доживотната забрана да се състезава, която му бе наложена от Американската антидопингова агенция.

Във втората част от интервюто си със Опра Уинфри, 41-годишният Армостронг изрази желание да участва в маратони и триатлони.

„Да, по дяволите, аз съм състезател“, отвърна американецът на въпрос дали иска да се състезава отново. „Убеден съм, че този отговор няма да се хареса особено, но мисля, че го заслужавам (има предвид да се състезава отново – б.р.).“

„Заслужавах да бъда наказан. Но не мисля, че заслужавам смъртно наказание (доживотна забрана – б.р“, допълни той.

Относно причините за своите признания, Армстронг заяви: „Постъпих така заради добруването на собствените ми деца. Когато пораснат, няма да е честно да живеят с този проблем. Нямаше да бъде честно и ако бях постъпил по друг начин.“ Бившият колоездач дори уточни, че се обърнал към 13-годишния си син Люк с думите „не ме защитавай повече“.

„Когато всичко започна, той ме бранеше. Тогава разбрах, че трябва да му кажа. Не ме е молил за това. Той ми вярваше. Аз се чувствах омърсен, чувствах се засрамен. Това бе грозно. Дълбоко съжалявам за това, което направих. Мога да го изрека хиляди пъти и пак няма да мога да върна нещата“, допълни той.