Ланс Армстронг заяви, че е преживял "трудни седмици" заради допинг скандала, в който е замесен, но това няма да му попречи да продължи мисията си за фондацията за борба с рака "Лайвстронг".

Армстронг произнесе реч на гала вечер в Остин, на която бяха отбелязани 15 години от основаването на фондацията му. На церемонията присъстваха над 1700 души.

"Последните няколко седмици бяха трудни за мен и моето семейство. Щастлив съм от подрепата ви. Когато хората ме питат как съм, им казвам, че съм бил по-добре, но съм бил и по-зле. Продължаваме напред. Над 28 милиона души по света живеят с тази болест", каза колоездачът, който преди няколко години се пребори с рака, а след това основа фондация на негово име.

В сряда 41-годишният Армстронг се оттегли от поста президент, за да предпази организацията от скандала около него. Армстронг има седем титли от Тур дьо Франс, но те му бяха отнети от Американската антидопингова агенция заради обвинения, че е бил част от схема за употреба и разпространение на забранени стимуланти.

В понеделник Международният колоездачен съюз трябва да се произнесе по казуса.