Мечтали ли сте някой ден да станете, да зарежете всичко, да метнете една раница на гърба и да поемете накъдето ви видят очите? То е ясно, че сте мечтали – кой не е! Навремето хората са казали, че само пари да имаш и всичко е възможно – и дори не са знаели колко ще са прави към днешна дата. 

Защото вече дори не е необходимо човек да има пари в брой и да ги разнася насам-натам в портфейл или в пощенски плик, скрит в чантата. Може просто да ги държите в дигиталния си портфейл в телефона и буквално да поемете по широкия свят по раница и смартфон – както направи Крис Захариев, който бе предизвикан от УниКредит Булбанк да прекара три дни из България, въоръжен единствено с раница, автомобил и телефон.

Крис Захариев едва ли има нужда от представяне – той е толкова талантлив и популярен, че няма как да не сте попадали на негов видеоклип, в който пътува или разказва любопитна история. Младият кинорежисьор прие предизвикателството на Булбанк Мобайл и с помощта на една стреличка и карта на България пое на тридневно пътешествие из неизвестни места. Без пари в брой, само с телефона и активираната функция "дигитален портфейл".

Повечето хора сигурно ще си кажат – ама как така без пари в брой? Ами бензиностанции, ресторанти, магазини, хотели.... ами ако нещо се случи?? Човек винаги трябва да има пари у себе си!  

източник: Крис Захариев

Да, това са аргументи, с които сме живели години наред и може би за по-възрастните хора остават в сила. Тези от нас обаче, които са в крак с технологиите и половината им живот минава в телефона или поне с помощта на телефона, вероятно ще наострят ухо за тази новина. Защото предимствата на това да се разплащаш с "дигитален портфейл", а не кеш, са много.

Да започнем с това, че е сигурно – няма пари в брой, няма вариант да ги загубиш или да ти ги откраднат. Също така няма опипване на мръсни банкноти, минавали през хиляди ръце преди това, стояли в чекмеджета, джобове и чужди портмонета.

Номерът на картата, свързана с портфейла, не се съхранява в устройството – това означава, че никой не може да достигне до нея. Освен това дигиталните портфейли се активират с Face ID или Touch ID, а не с ПИН кодове, тайни въпроси, пароли, специални комбинации от свързване на точки и т.н.

Любимият израз „Нямам да ви върна!“ или „Като ми дойдете с тия стотачки от сутринта...“ остава в миналото. Плащате си точно до стотинка, никой не мрънка, не се оплаква, не повдига вежди и не гледа лошо. Даже напротив – може да си направите експеримент, като попитате някъде „Как предпочитате - 100 нацяло или да ви платя с телефона?“ и после гледайте реакциите.

Бързо е! Това е особено ценно на касата в хипермаркета в 7 без петнайсет вечерта, когато касиерката ви иска 13 лева и 37 стотинки, и вие започвате да ровите в чантата, за да намерите портфейла си, а после в него да отберете стотинките измежду всички неща, които носите с тях. И през цялото това време да усещате пронизващия поглед на цялата опашка, втренчен във врата ви.

Друго си е да извадите с едно движение телефона, да го допрете до ПОС терминала и за няколко секунди да сте приключили с плащането. Освен това няма опасност изведнъж да се окажете без портфейл на касата, защото сте го забравили. Телефона никой не си го забравя!

източник: Крис Захариев

За удобството от това, че можеш да плащаш почти навсякъде из страната дори няма да отваряме дума. Търговските обекти във все повече населени места – и най-малките и отдалечени – вече използват такъв тип разплащане, така че дори да сте в някое родопско село или на плажа, плащането с телефона е незаменимо улеснение.

И въобще, дигиталният портфейл на Булбанк Мобайл има потенциал да се превърне в следващото любимо нещо на активните хора, чийто живот е изпълнен със задачи, пътувания, пазаруване, срещи приятели, работа, и които искат да имат едно досадно задължение по-малко в живота си – това да мислят дали имат пари в брой и достатъчно ли са те.

Сега всеки може да стане клиент на банката лесно и бързо където и да се намира, при това изцяло от телефона, а с функцията „дигитален портфейл“ почти веднага дигитализирате своята карта Visa или Mastercard, а след това забравяте за парите в брой. И накрая - всичко това пък ви приближава още повече до онази мечта от началото: някой ден да се събудите, да метнете раницата на гърба и да поемете накъдето ви видят очите.