Пет дни преди официалното откриване на Мача на претендентите по шахмат един единствен въпрос вълнува организаторите – „Къде е Гата Камски?”.

Съперникът на 19-тия световен шампион Веселин Топалов бе обявил, че пристига в София на 12 февруари, т.е. утре.

До момента обаче нито Българската федерация по шахмат, нито щабът на русенецът, нито останалите организатори имат връзка с американеца от татарски произход. В България няма нито информация от Гата, нито от новия му мениджър и бивш треньор Емил Сутовски, а само се знае, че претендентът ще се появи у нас в четвъртък.

Липсват данни като от къде ще пристигне Камски в България, с какво (кола, самолет, автобус, чартър, влак, кораб и т.н.) и кога.

Липсата на информация породи в шахматните среди да се заговори, че 17-тият в света Гата се подготвя в съседна Гърция, че дори се крие в България, за да се аклиматизира и от близо да следи противника си Топалов, сега №1 на планетата. Спомена се дори вариантът, че има намесена и българка, която помага на Камски.

Мачът на претендентите между Веселин Топалов и Гата Камски, който се равнява на ½-финал за световната титла се открива на 16 февруари в зала 6 на НДК и ще продължи до 28-ми.

Гата Камски не за първи път идва в София, той че част от няколко турнира М-Тел Мастърс – през 2006 и 2007 година. Роденият в Татарстан гросмайсторът се слави като едни от най-загадъчните в този древен спорт. Освен с изявите си на черно-бялата дъска, той е познат и като адвокат, професия, която го бе откъснала от шаха за почти 10 години. Женен е за лекарка и има син. От скоро има и камила.