Щатът Куинсланд подготвя кандидатура за домакинство на Олимпиадата през 2032-а година и ако тя бъде успешна, Австралия ще приеме за трети път в историята летни Игри, съобщи регионалният премиер Анастасия Паласчук.

Организаторите обаче чакат одобрение за финансиране от страна на правителството. Куинсланд предлага за домакини на мероприятието щатската столица Бризбейн и курортите Голд Коуст и Съншайн Коуст.

"Олимпийските игри са много повече от няколко седмици спорт. Евентуалното домакинство на Олимпиадата и Параолимпиадата през 2032-а година е изключително важно за нас и ще бъде кулминацията на 20-годишното развитие на нашия щат."

"Точно заради това днес кабинетът реши да изготви кандидатура и ние ще работим върху нея заедно с нашите партньори, за да получим финансова подкрепа от правителството. Очаква ни много работа, преди да я представим пред МОК", каза тя.

Австралия бе домакин през 1956-а в Мелбърн и през 2000-та в Сидни. Бризбейн, който загуби вота за Олимпиадата през 1992-а срещу Барселона, е приемал на два пъти Игрите на британската общност и близо 80 процента от спортните арени са вече готови. /БТА