Ксения Момчилова спечели исторически медал за България на Световната купа по паркур в София. Възпитаничката на Делян Димитров направи страхотно състезание в дисциплината скорост като във финалната серия победи японката Хикари Изуми и с 41:43 стотни заслужи сребърното отличие.

"Не ми беше това в плана. Аз очаквах да се класирам с квота. После бях доволна, че не ме елиминираха. Бях доволна, че съм пета. Състезанието не беше толкова трудно, но не беше и прекалено лесно. Бях се притеснила и се задъхвах на места. За първи път участвам в тази дисциплина и не знаех какво да очаквам. Сега съм добре. Щастлива съм. Този медал го посвещавам на Делян Димитров, защото всичко, което мога е благодарение на него. Той е човекът, който работи с мен, откакто се познаваме. Благодарна съм му за всичко. Благодаря на целия отбор, благодаря на всички за подкрепата. Това постижение е и за тях, защото те бяха през цялото време до мен", заяви след състезанието Момчилова.

За трета поредна година титлата в София завоюва представителката на Швеция Миранда Тиблинг, която преодоля трасето за 36 секунди. До третото място и бронзов медал заслужи американката Андрей Джонсън.

Историческо постижение записаха и мъжете. За първи път победителят в дисциплината свободен стил Елис Торхал (Швеция) приземи успешно тройно салто.  Негови подгласници станаха Шей Рудолф (САЩ) и Джей Бос (Нидерландия).

Утре състезанията продължават с дисциплините скорост при мъжете и свободен стил при жените./ БТА