Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината „Скорост“ на световната купа по пракур, която се провежда пред Арена „София“.

Българката, която е дебютантка на състезание от такъв ранг, записа пето време в квалификацията. Състезателката, която се подготвя при двукратния световен шампион по Freerun Делян Димитров- Дидо премина по трасето за 44 секунди 94 стотни.

„Много съм щастлива, защото аз бях в Италия шест месеца и изостанах в подготовката. Когато се прибрах започнах сериозна подготовка. Ходих на специални уроци по лека атлетика за издръжливост. Това ми се отблагодарява сега. Трасето е доста трудно и ако не ти стига въздух, допълнително се затрудняваш. Има още върху какво да работя, но съм доста доволна от себе си. Надъхана съм за утре. Дидо е много доволен и ми каза, че се борим за първото място, но ако завърша втора, няма да ми се разсърди. Аз го чувах, когато коментираше. Много добре ми подейства неговата мотивация, както и тази на другите хора. На мен ми действа добре когато ме подканят да съм по-бърза. Чувам ги и се опитвам да го спазвам“, сподели след квалификацията Ксения Момчилова.

Първо време в квалификационния рън записа Миранда Тиблинг. Представителката на Швеция, която е двукратна победителка в световните купи и няма загуба в състезание до момента, финишира за 37 секунди 92 стотни.

В дисциплината „Свободен стил“ при мъжете България имаше двама представители, след като в последната свободна тренировка Руслан Пешев се контузи и пропусна надпреварата. Йоан Досев изпълни много добре заложените елементи и се нареди на 20-то място, а Мартин Димитров, който все още не се е възстановил от контузия в глезена се нареди на 27-мо място. Според регламента на надпреварата Йоан Досев все пак ще има възможност да участва във финала след като получи домакинска квота.