Ямайка ще осигури дипломатически привилегии на тройния олимпийски и световен шампион Юсейн Болт и ще нарече магистрала на негово име, заяви премиерът на страната Брюс Голдинг, предаде Ройтерс.

Голдинг заяви, че изключителното представяне на Болт за Ямайка му е спечелило правото да бъде наричан „посланик” с пълни дипломатически привилегии, включително дипломатически паспорт.

Магистрала 2000, която свързва няколко от главните градове на карибския остров ще бъде преименувана на магистрала „Юсейн Болт” и на бегача ще бъде връчена четвъртата по значимост национална награда. Това заяви премиерът Голдинг в парламента на страната.

„Посъветвах генерал-губернатора да връчи на г-н Болт Ордена на Ямайка за изключителните му постижения за страната на най-високо ниво на атлетическо състезание”, според Голдинг.

Болт, който подобри световните рекорди на 100 метра на 9,58 сек. и на 200 метра на 19,19 сек. на Световното първенство в Берлин, Германия миналия месец, се завърна в понеделник в родината си след изтощителен международен сезон. На 23 години той ще е на-младият носител на Ордена на Ямайка.