Тим Инеос потвърди, че няма да удължава контракта на Крис Фрум след края на сезона. Новината слага край на десетгодишно партньорство, по време на което британецът спечели седем Гранд Тура.

„Настоящият контракт на Крис изтича през декември и взехме решение да не го подновяваме. Правим това изявление по-рано от обикновено, за да сложим край на скорошните спекулации и да позволим на отбора се фокусира върху предстоящия сезон. Крис е с нас от началото. Той е велик шампион и заедно споделихме много незабравими мигове през годините, но вярвам, че това е правилното решение както за тима, така и за Крис“, заяви Сър Дейв Брайлсфорд в изявление, публикувано от отбора.

Фрум все още ще кара за Инеос на Тур дьо Франс, като се е насочил към пета титла от най-престижната колоездачна обиколка, като може да се включи и в Ла Вуелта по-късно през есента. Въпреки това, неговата роля в Тура го изпраща в конкуренцията за лидерските отговорности с шампионите пре 2018 и 2019 съответно Герант Томас и Еган Бернал, и 35-годишният състезател логично предпочете сам да избира ролите си в последните години от професионалната кариера.

Брайлсфорд потвърди това в изявлението, казвайки: „Имайки предвид постиженията му в спорта, Крис иска да бъде лидерът в следващия си отбор в новата страница от кариерата му – това не е нещо, което можем да му гарантираме на този етап. Напускане на Инеос ще му даде сигурност. В същото време, той ще даде и на други членове от нашия тим лидерските възможности, които си спечелиха и търсят. Развълнуван съм от таланта, с който разполагаме в нашия състав и сме концентрирани върху подготовката за предстоящата кампания. Както всеки в спорта, всички очакваме с нетърпение старта на колоезденето идния месец“.

„Това беше феноменално десетилетие с тима, постигнахме толкова много заедно и винаги ще пазя топли спомени. Очаквам с нетърпение вълнуващите нови предизвикателства, преминавайки към следващата глава от моята кариера, но междувременно, фокусът ми е върху спечелеването на пета титла от Тур дьо Франс с тим Инеос“, каза Фрум. Очаква се той да се присъедини към Израел Старт-Ъп Нейшън за следващия сезон, като се говори и за преминаване в Бахрейн-Макларън. Все още не е ясен новият отбор на британеца.

Фрум се присъедини към Скай (предишното име на Инеос) от Барлоуърлд през 2009 като един от обещаващите таланти и се наслади на чудесен дебютен сезон с тима. От 2011-а нататък кариерата му потегли стремглаво нагоре. От началото на онзи сезон Фрум е участвал в 12 Гранд Тура и е финиширал извън подиума само веднъж – четвърто място на Ла Вуелта 2012. Той печели Тур дьо Франс в три поредни години между 2015-17, като през същата година триумфира и в Обиколката на Испания. През 2011 Фрум остава втори в Ла Вуелта, след допинг на победителя Хуан Хосе Кобо, колоездачът бе определен за шампион, което доведе до седмата му титла от Гранд Тура – така той стана първият британец с победа във всяка една от трите големи колоездачни обиколки.