Българинът Красимир Коев стана победител 60-тата юбилейна международна колоездачна обиколка на България. 36-годишният добричлия финишира в днешния етап Троян-Тетевен с основната група и това му класиране бе напълно достатъчно да удържи жълтата фланелка, която носеше преди това.

 

Времето на Краси в родния тур е 37.25.19. Втори, на 56 секунди след българина, е португалецът Рикардо Местре от отбора на Палмейрас, а трети е испанската звезда Франсиско Мансебо- Пако от Хераклион Мурсия, на минута и 7 секунди.

 

Така Коев спечели за втори път в своята багата кариера Обиколката на България, след като бе сторил това през 1998 година.

 

„Много съм щастлив от тази моя победа. Бях се зарекъл пред моите шефове и съотборници, че ще я спечеля и затова радостта ми е двойно по-голяма, защото удържах на думата си. Беше много трудно. Най-трудно ми беше етапът от Гоце Делчев до Пловдив, където изцедих страшно много сили, особено при изкачванията на Девин и Пампорово. Въпреки, че реших победата в моя полза на Беклемето в 9-ия етап от Габрово до Троян, в последния етап също не беше инкак леко”, обясни развалнуван Краси Коев.

 

Иначе последния 10-ти етап от Троян до Тетевен спечели сърбинът Иван Стевич. Той постигна време 3.32:47. Във финалния спринт Стевич се наложи над германеца Роберт Бартко от тима на ЛКТ Бранденбург и над чеха Леополд Кьониг от отбора на Уърпул, които завършиха с времето на победителя. Основната група завърши на четири минути.

 

Водачът в надпреварата за най-добър млад бегач /до 23 години/ - германецът Лукаш Шадлиш запази бялата фланелка.

 

Португалецът Рикардо Местре също запази зеленото трико за най-активен бегач, а шарената фланелка за най-добър катерач остана при съотборника му от Палмейрас – Андре Кардосо.