Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев влезе в Съвета на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), Николина Христова беше избрана за президент на Техническия комитет по спортна акробатика, а Моринари Ватанабе остава президент на централата. Това стана ясно след Изборния конгрес в Доха (Катар).

Дунев, който е олимпийски вицешампион на висилка от Игрите в Атланта 1996, влезе в ръководния орган с втори по сила резултат от 27 гласа.

Николина Христова беше избрана за президент на Техническия комитет по акробатика. Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика спечели гласуването със 109 гласа от общо 157. Христова по право влиза и като член на Изпълкома, което се случва за първи път България да има представител.

Трикратната абсолютна световната шампионка и вицепрезидент на БФХГ Мария Петрова остава член на Техническия комитет по художествена гимнастика, след като получи 81 гласа (втори по сила резултат).

Ноха Абу Шабана (Египет) беше преизбрана за президент Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ. Със 150 от 157 гласуващи на 85-ия конгрес в Катар, Ноха Абу Шабана поема към втория си мандат начело.

В Техническия комитет влизат още Марсия Аверсани (Бразилия) с 98 гласа, Наталия Буланова (Азербайджан) с 80 гласа, Алуа Бектурова (Казахстан) също с 80 гласа, Изабел Саваде (Германия) с 67 и Гьозал Муминова (Узбекистан) също с 67 гласа.

Генералният секретар на Българската федерация Мариела Стойчева беше преизбрана за член на ТК по скокове на батут, а Десислава Богушева за член на Комитета по спортна аеробика.

Така всичките петима представители на България влязоха в ръководните органи.

Част от българската делегация в Доха (Катар) са президентът на Българска федерация художествена гимнастика Илиана Раева, вицепрезидентът на централата Невяна Владинова и Стоян Димитров, президент на Българската федерация по скокове на батут.

Моринари Ватанабе беше преизбран за трети път за президент на централата. Японецът спечели със 102 гласа "за", а опонентът му Фарид Гаибов от Азербайджан получи 54 гласа.

Вицепрезиденти станаха Али Ал-Хитми (Катар), Суат Челен (Турция) и Наоми Валенсо (Мексико).

Легендата в спортната гимнастика при жените Нели Ким от Беларус не успя да стане вицепрезидент. Носителката на пет златни медала от олимпийски игри получи 23 гласа в третия тур на гласуването след 10 гласа в първия и 49 във втория вот./БТА