Елитът в спортната гимнастика ще пристигне в България за предстоящото Европейско първенство, което ще се проведе в София. Надпреварата включва всички възрастови групи и ще се състои от 14 до 25 май в „Арена Армеец”.

В първите два дни от шампионата входът е безплатен, а след това билетите са с цена по 5 лева.

От щаба на българския отбор имат опасения, заради многото контузии в тима. Старши треньорът при мъжете Атанас Тодоров разкри на пресконференция в Пресклуб България, че след контузията на основния ни гимнастик Велислав Вълчев се е наложило да бъдат направени промени. Заради отборната надпревара, страната ни трябва да бъде представена от петима състезатели при мъжете.

По този повод, президентът на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев прояви чувство за хумор: „Дори навивахме Данчо (Йордан Йовчев – бел.ред.) да играе и почти успяхме.”

Ярослав Вовк също е с контузия, която ще му попречи да участва на Европейското първенство. Националът е с разкъсани мускулни влакна на рамото.

Националният отбор при мъжете е в състав: Александър Батинков, Александър Марков, Велико Тушев, Йордан Александров, Христос Маринов и Мартин Ангелов. Единият от гимнастиците обаче ще отпадне в последния момент.

„Нашите цели са класиране в отборната надпревара при мъжете за Европейските игри, един финал – Батинков има шанс на земя. При младежите – квота за Младежката Олимпиада, влизане в Топ 24 и финал на уред. За жените – за съжаление, имаме четири жени, които ще участват, Яница Костова се контузи, така че ще е много трудно при тях да се класират за Европейските игри и в Топ 24. Имаме шанс за много добро представяне при девойките – Елизабет Василева има шанс на греда да направи финал”, сподели Красимир Дунев.

Състав при девойките: Елизабет Василева, Грета Банишка, Магдалена Георгиева, Симона Якетова, Илияна Гевезова.

Разширен състав при младежите: Дейвид Хъдълстоун, Светослав Стилиянов, Владимир Тушев, Димитър Бардарски, Димитър Димитров, Огнян Милчев, Владимир Хантов.

Четири гимнастички ще ни представят при жените: Моника Романова, Валентина Рашкова, Ралица Милева, Албена Златкова.