Отиваме на Световното да се борим за олимпийска квота, не за медали. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Българската федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев след успехите на двете Световни купи в Мерсин и Сомбатхей. На срещата присъстваха още старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев, помощник треньорът и личен такъв на Дейвид Хъдълстоун, самият Хъдълстоун (сребърен медалист на прескок) и Йордан Александров (три бронзови медала – два на успоредка и един на висилка).

„Световното първенство чука на вратата, това е най-важното състезание за нас. Ние отиваме там да се борим за квота, не за медали, не за класиране на призови места - това ще е изключително трудно, това е едно от най-трудните световни първенства, то е квалификация за Олимпиада и ще участват над 300 гимнастици. Ние успяхме да участваме на тези две световни купи и да видяхме как върви подготовката - оказа се, че сме на прав път. Благодаря и на федерацията. Нашите състезатели вече са познати на съдиите, което е много важно. Имаме огромни шансове за квота“, започна Дунев.

„Европейски финал на Димитър Димитров, който е контузен и му предстои операция и едно младо момче от Благоевград, което направи четвърто място на халки в Мерсин. Много е важно за имиджа ни и за финансирането ни през следващите четири години да спечелим така необходимата квота. Имаме още работа в следващите 15-20 дни, трудни са нещата, продължаваме да изчистваме някои от тях. Дано да успеем, защото ако не успеем да вземем квота, тези добри резултати на световните купи ще бъдат забравени. Пожелавам успех на двамата, да са здрави и да се върнем с квота за Олимпиадата“, сподели Танкушев.

„Схемата е много сложна за квотите и докрая на първенството ще се види колко многобойци ще вземат такива за Олимпийските игри, това зависи от медалите на състезателите от отборите, от световните купи точките, сложно е, наистина. По наши изчисления около 30 човека многобойци от целия свят извън отборите с призови места, там трябва да търсим класиране. Системата е сложна, от нас зависи да изиграем стабилно съчетанията, без грешки, и ще имаме големи шансове. Убеден съм, че един от двамата ще успее, един от тях може само да отиде на Олимпиада. Последните две квоти се печелят на Европейско първенство догодина, те са индивидуални, но нека не стигаме дотам“, завърши той.

„Може би трябваше още едно състезание да се вмъкне, но като че ли не бяхме готови за такова натоварване. В Турция ние бяхме поставили едни цели, докато в Унгария да направим едно контролно, да направим сметка дали може да спечелим евентуалната квота - това, че взехме медал, беше бонус. В общи линии състезанието протече нормално, в сравнение с Турция много по-добре се представихме, само с контузията на Дейвид не можахме да изчислим точната му оценка. Организирахме се за втория ден, там ни биха само на успоредка украинците, а те са светила на този уред - Верняев и Пахнюк, те играха много добре, ние се нареждаме зад тях. Дейвид се пусна във втория ден с прескок, който не очаквах да направи - целта беше да го съхраним, публиката беше на негова страна“, коментира Игнатов представянето на Хъдълстоун.

„Ами, задържа му се каишката в отскока на висилката и се качи на пръчката отгоре, падна странично, превъртя се и на земята стана по-лошото - разтягане на колянната става, той при удара спря да си чувства крака - сложиха му шини на врата, притесниха се да не е станало нещо с гръбначния стълб. Взехме си необходимите мерки за възстановяване, вървим добре след резултатите от тази световна купа, по-равномерна подготовка. Лично аз не смятам, че трябва да има притеснения, тази седмица ще бъде преценено състоянието му“, завърши той относно състоянието на Дейвид след падането.

„Аз не съм доволен от себе си в Турция, ние имахме за цел три уреда, аз успях само да си скоча прескоците, на земята паднах доста пътя, на коня паднах. След Турция се събрахме с ръководството и реших да направим тази стъпка в Унгария. Не съм толкова доволен от себе си, пак паднах нелепо, на коня щях да направя финал, пета оценка. От там нататък се събрах, на успоредката съм изненадан от себе си, а за висилката нелепа грешка, не знам какво стана там. Продължаваме да се готвим, да се борим, заминаваме след 20 дни за Щутгарт, и заедно с моя колега Йордан Александров ще ходим на това състезание – с него и с Мартин Мишев сме много близки, искам да благодаря и на двамата за подкрепата“, сподели Хъдълстоун относно представянето си в Турция и Унгария.

„Аз като цяло съм доста доволен от моето представяне на тази две световни купи, най-много съм доволен от факта, че в Турция играх пет уреда в квалификациите, пет уреда на финалите - многоброят играх първия ден в Унгария и се класирах на два финала, нямах фаул през тези две световни купи, това ми помага психически и че вървя в правилната посока. Ами, мога да кажа само, че в последните няколко години участвах на много състезания, но не бях на топ ниво като най-големите – но в последните две години мисля, че се приближавам до най-добрите, надявам се да вървя нагоре“, каза Александров.

„Първоначално като направихме регистрацията за Световното първенство, беше взето решение да участваме с трима гимнастика и две гимнастички, впоследствие бе решено да сме с двама гимнастика и една гимнастичка, тъй като втора гимнастичка не покри критериите и нямаше смисъл да се харчат излишни пари – така че отиваме на Световното с Лени Медсън, Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров. Съдии от българска страна ще бъдат Здравко Куртев, който бе поканен от Международната федерация и отделно Цветана Добрева. Относно Димитров, ще бъде направена операция, чака се специалист от Варна, който да каже кога да бъде направена тази операция. Той е в Благоевград, ние залагаме на него за Европейското догодина, тъй като е отборно, така че нека се възставнови бързо. Травмата е в областта на глезена“, коментира Дунев съставът за Световното, българското участие сред съдиите и травмата на Димитров.

„Подиумът с двамата укранци, аз им го казах като бяхме на стълбичката, че те са легенди в спорта - Олег Верняев, олимпийски и световен шампион, Петро Пахнюк стана сребърен медалист на успоредка на Европейското, така че да съм точно до тях ме накара да се чувствам много горд от себе си“, добави Александров.

„В периода 13-17 май ще имаме Световна купа във Варна. Относно конгреса ноември месец подготовката върви, получихме заявки от цяла Европа, ще дойдатт всички ръководители на федерации, мисля, че ще справим добре. Ще бъде в хотел „Маринела“, ще е много трудна организация, има сериозни изисквания, но досега с всички домакинства сме се справяли добре“, потвърди Дунев за Световната купа през май и конгреса през ноември.

Александров и Хъдълстоун споделиха и на кои уреди се чувстват най-стабилни и на какво ще се заложи на Световното първенствто. „И двамата имаме доста голям шанс, програмите ни са близки, без много грешки имаме шанс да се класираме. Залагаме повече на сигурност, отколкото на трудност. Като цяло на успоредка и висилка се чувствам най-комфортно и най-стабилно, земята ми е стабилна, най-много затруднения имам на кон, там съм по-нестабилен, но в последните състезания се подобрявам и там.

„Наложи се да сваля трудността, аз имах доста сложни съчетания, трябваше да ги опростя, да се махнат доста упражнения. Аз съм много нервен гимнастик, викам, карам се, това е моя грешка, трябва по-спокойно да играя. Аз се чувствам най-сигурно на кон, нищо че паднах на това състезание, на другите уреди успоредката ми е силна, прескокът също“, добави Хъдълстоун.

Световното първенство по спортна гимнастика в Щутгарт ще се проведе между 4-13 октомври. /БГНЕС