Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе онлайн работна среща с президента на Световната антидопингова агенция (WADA) Витолд Банка.

Президентът на WADA стартира провеждането на видео срещи с всички спортни министри, като първата бе с Красен Кралев.

Витолд Банка благодари на министър Кралев за това, че българският антидопингов център е един от най-принципните и стриктно следва специалните насоки на WADA по време на COVID-19.

От своя страна Кралев го информира какви мерки бяха взети в България по време на извънредното положение и как се осъществява допинг контрола на спортистите в тази ситуация.

Относно българската Антидопингова лаборатория Красен Кралев подчерта, че разчита на подкрепа за стартиране на процедура за лицензиране от WADA. Банка посочи, че това е един от приоритетите му и очаква от Съвета на Европа да забърза процеса по преглеждане на документите.

        WADA стартира нов метод за допинг тестове – DBS (Dry Blood Spot), който ще бъде подпомогнат от Антидопингов фонд за солидарност, като кръвта ще се изследва на принципа на тестовете за диабетици, което няма да замени лабораторните допинг тестове, но ще даде възможност за прилагане на допълнителен метод за изследване.

        Антидопинговият фонд за солидарност е независим орган, финансиран от доброволни дарения от спонсори, правителства и спортните организации. Президентът на WADA покани министър Кралев да подпомогне включването на български фармацевтични компании към фонда.

        По време на Световната антидопинг конференция в Катовице, Полша през 2019 г. президентът на МОК Томас Бах обяви, че ще подкрепи WADA с 5 млн. долара за развитието на научни проекти като очаква реципрочност от световните правителства. В тази връзка Банка се обърна към Кралев с покана за включване към този мащабен проект, който цели борбата с иновативния генетичен допинг.

        Министър Кралев повдигна въпроса за разрешенията за терапевтична употреба на допинг (TUE), имайки предвид връзката между атлетите, които имат TUE и техните резултати на световни първенства и Олимпийски игри. Красен Кралев отново призова да има яснота за какви спортисти се допуска употребата и как влияе на тяхната подготовка, за да се избегнат погрешни тълкувания.

        Той припомни за огромния скандал на последните Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, където стана ясно, че от години всички норвежки национали  в северните дисциплини и биатлона са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с разрешение на антидопинговата комисия, помагат за доброто им представяне в дисциплините.
        През 2019 г министър Кралев бе избран за втори път за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA), като заема позицията на ''експерт-министър'' в Борда, представител на държавите-членки на ЕС, с три годишен мандат.