Владимир Крамник спечели турнира по ускорен шах в Цюрих, част от състезанията, отбелязващи юбилея на най-стария шахматен клуб в света, основан в швейцарския град преди точно 200 години. В турнира участва и Веселин Топалов, който завърши трети с 4 точки от 7 възможни.

Крамник грабна титлата с актив от 5 точки, втори с половин точка по-малко остана Вишванатан Ананд, който ще спори с Веско за световната корона през април догодина.

Индиецът игра с българина в първи кръг на рапида в Цюрих, като партията приключи с реми. Топалов претърпя единственото си поражение в четвърти кръг от бъдещия победител Крамник. По време на тържествената церемония по награждаване на победителите Топалов и Крамник съвсем в реда на нещата не си стиснаха ръцете и единствено Ананд поздрави победителя в "Шампионски рапид".

Топалов си подели чек за 5 000 швейцарски франка с Руслан Пономарьов, който приключи със същия актив като българина. Ананд получи 20 000 франка, Крамник - 30 000.

В събота Топалов, Ананд, Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Виктор Корчной, Крамник и Борис Спаски изнесоха едновременни сеанси - всеки срещу 25 любители на древната игра.